Tiedonhakutapoja

Tietoa voi etsiä ainakin kahdesta lähtökohdasta: miettimällä

  1. mistä tieto voisi löytyä
  2. mitä tietoa tarvitsee ja miten sitä voi kuvailla

Aikaisemmin ensimmäinen näistä oli se perushakutapa. Ongelmana oli saada selville mistä tiedon voisi löytää: virastosta, kirjastosta, kaverilta… Sitten piti käydä noutamassa tai kysymässä tieto ko. paikasta.

Nykyään kun ensimmäinen tiedonhakupaikka on usein verkko, ei enää olekaan tärkeää missä tieto on. Tärkeämpää on että osaa kuvailla tiedon sellaisilla hakusanoilla että löytää sen Googlella tms. hakukoneella. Pitäisi tietää mitä sanoja tiedon julkaisseet henkilöt käyttävät sen kuvailussa.

Itse olen mukautunut tähän uudempaan etsintätapaan niin tiukasti, että en aina muista että myös ensimmäistä tapaa käytetään edelleen. Tietoa verkossa julkaistaessa pitäisikin hakukoneoptimoinnin lisäksi miettiä mistä tiedon voisi olettaa löytyvän. Esimerkiksi linkki uuteen nisäkäsnimiehdotukseen kannattaa laittaa Eläinmuseon sivuille, vaikka museolla ei käytännössä ole mitään tekemistä nimien kanssa. Eläinmuseosta nimiä kuitenkin etsitään.