Kulkevatko lähijunat ajallaan?

Ajallaan -palvelu oli kokeilu, joka kertoi kulkivatko lähijunat lähdössä ajallaan. Se ei ole enää käytössä koska tietolähteenä käytetty VR:n aikataulusivusto on muuttunut. Palvelu syntyi ehkäisemään turhaa kiirehtimistä junaan, joka kuitenkin olisi lähtemässä myöhässä.

Ajallaan-palvelu valittiin finalistiksi HSL Mobiilikisassa 2011.

Taustaa

Jos lähijunat ovat epätavallisen myöhässä esim. sääolosuhteiden vuoksi, ovat yleensä kaikki junat myöhässä yhtä aikaa. Tällöin pelkkä vilkaisu aseman näyttötauluihin kertoo tilanteen. Näyttötaulujen tieto tulevien junien ennustetusta myöhästymisestä ei kuitenkaan ole saatavilla verkossa. Poikkeusliikennetiedotuskin kertoo myöhästelystä yleensä viiveellä.

Tietyt junavuorot tuntuvat olevan myöhässä toisia useammin. Pitääkö tämä paikkansa? Mihin junaan kannattaisi tähdätä? Tällaista tilastotietoa ei ole saatavilla.

VR tarjoaa reaaliaikaista tietoa lähijunien lähdöstä kultakin asemalta. Tämän tiedon perusteella näkee kuinka paljon edeltävät junat ovat olleet myöhässä. Palvelu kuitenkin toimii huonosti mobiililaitteissa, eikä näytä kuin muutaman junan tiedot kerrallaan (jos sitäkään).

Ratkaisu

Ajallaan-palvelu kerää ja arkistoi junien kulkutietoja VR:n palvelusta ja näyttää tiedot havainnollisessa muodossa.

Etusivu kertoo ovatko junat lähteneet viimeisen kahden tunnin aikana ajallaan, myöhässä vai huomattavasti myöhässä. Sivulla näkee keskimääräisen sekä kunkin junan täsmällisen myöhästymisajan:

Tilastosivu kertoo kuinka paljon mikäkin arkipäivän junavuoro on keskimäärin ollut myöhässä:

Palvelu oli demo ja sisälsi vain Kauklahdesta Helsinkiin lähtevien junien tietoja. Tuotantokäytössä palvelussa olisi vastaavat tiedot kaikilta asemilta ja kaikkiin suuntiin kulkevista junista. Lisäksi junien myöhästymistä voisi arvioida edeltävien asemien tietojen perusteella. Jos Helsinkiä kohti kulkeva juna on myöhässä Masalassa, on se todennäköisesti vielä enemmän myöhässä Kauklahden kohdalla.

Palvelu oli toteutettu verkkosivuina, joten se toimi kaikissa laitteissa, joissa on www-selain ja verkkoyhteys.