Lintujen automaattinen äänitys

Yksi lintuharrastuksen muoto on lintujen yömuuton seuranta käyttäen automaattisia äänittimiä. Tässä omia kokemuksiani äänityslaitteista ja vähän muustakin, perustuen reilun kuukauden kokemukseen keväällä 2019.

Käytössäni on nyt kaksi äänityslaitetta: oma Audiomoth ja lainaksi saatu Wildlife Acoustics SM4.

Audiomoth

Audiomoth on pienikokoinen ja edullinen äänityslaite, joka on suunniteltu mm. laajempien tutkimusprojektien käyttöön. Kokoa sillä on n. luottokortin verran ja paksuutta pari senttiä. Mikrofoni on integroitu suoraan piirilevylle, eikä ulkoista mikrofonia voi siihen liittää. Yksittäin ostettuna ja kotiin kuljetettuna hinnaksi tulee reilut 100 euroa.

Muutaman kympin saattaa säästää tekemällä tilauksen esim. Groupgetin kautta, mutta tällöin pitää odottaa seuraavaa tilauskautta. (Usein tutkimusprojektit hankkivat kerralla kymmeniä-satoja laitteita, jolloin odottaminen saattaa kannattaa.)

Hintaansa nähden laitteen herkkyys ja äänen laatu on minusta oikein hyvä. Karkea tuntumani on että Audiomothin äänitteistä erottaa n. 80% niistä äänistä, jotka normaalikuuloinen havaitsisi omin korvin. Audiomoth on suunniteltu myös lepakoiden äänitykseen, sillä saa tallennettua myös korkeat äänet jopa yli 150 kHz asti.

Laitteella ei ole koteloa, joten sellainen pitää askarrella itse (netistä löytyy ohjeita) tai käyttää esim. minigrip-pussia, kuten minä olen tehnyt. Yleensä olen sitonut pussin puuhun jollekin sopivalle paikalle Trangian hihnan avulla. Äänet tuntuvat läpäisevän pussin mainiosti, mutta sateella en ole vielä uskaltanut jättää sitä ulos.

Audiomothin voi ajastaa äänittämään tiettyihin kellonaikoihin. Yleensä olen ajastanut tallennuksen klo 22.00-6.00, tunnin pätkissä. Audiomoth on suunniteltu kuluttamaan vähän virtaa. Laskennallisesti hyvillä AA-akuilla voi äänittää kuusi tuntia yössä jopa yli kuukauden ajan, mutta minulla ei ole tästä omia kokemuksia. Laite tallentaa äänet wav-muodossa Micro SD -muistikortille, jonka kannattaa olla riittävän hyvälaatuinen ja nopea tallennusongelmien välttämiseksi.

Suunnitteilla on kuulemma paranneltu versio, johon voisi kytkeä erillisen mikrofonin.

Wildlife Acoustics Song Meter SM4

SM4 on ammattilaiskäyttöön tehty lintujen äänityslaite. Hinta on Audiomothiin verrattuna kymmenkertainen ja kokoa on parin lintuoppaan verran.

Herkkyys ja äänen laatu on vähällä kokemuksellani Audiomothia parempi, tuntuu että SM4 jopa nappaa ääniä (esim. muuttavia laulurastaita) joita en paljain korvin edes kuullut. SM4 tallentaa stereoääntä kahdella mikrofonilla, ja siihen voi myös liittää ulkoisen mikrofonin. Laite on koteloitu vesitiiviisti, joten sen voi jättää huoletta myös sateella ulos.

SM4:n ajastusmahdollisuudet ovat monipuoliset, tallennuksen voi esim. aloittaa ja lopettaa suhteessa auringonnousuun ja -laskuun, kunhan syöttää laitteeseen koordinaatit. Lepakoiden äänitys ei onnistu, tähän valmistajalla on erillinen (ja todennäköisesti kalliimpi) laite. Laite tallentaa äänet muutamassa eri muodossa SD-muistikorteille, korttipaikkoja on kaksi.

Muitakin laitevaihtoehtoja on, alkaen kännykästä ja päättyen ammattilaistason tallentimiin ja suuntaaviin mikrofoneihin. Näistä minulla ei ole kokemusta, mutta mm. nocmig-sivustolta löytää lisää vinkkejä. “Nocmig” on termi jota alan harrastajat yömuuton seurannasta käyttävät.

Äänien tulkinta

Laitteen hankinnan jälkeen seuraa se mielenkiintoinen vaihe, eli äänten tulkinta. Tämän voi tehdä parilla eri tavalla: kuuntelemalla koko äänitteen läpi tai katsomalla äänet spektrogrammeista. (Spektrogrammi esittää äänen visuaalisesti: ajan x-akselilla, taajuuden y-akselilla ja voimakkuuden väreinä.)

Itse olen käyttänyt jälkimmäistä: siinä äänitteiden spektrogrammit katsotaan läpi ja niistä kuunnellaan vain ne osat jotka vaikuttavat sisältävän lintujen ääniä. Suurimman osan äänistä oppii tunnistamaan aika nopeasti, jolloin yhden yön havainnot katsoo ja kirjaa nopeimmillaan noin tunnissa. Hyvinä muuttoöinä aikaa menee enemmän. Tämä tapa on kuitenkin epätarkempi, osa heikommista äänistä jäänee aina huomaamatta. Tämä myös soveltuu hyvin vain yömuuton tarkasteluun, aamulla kun linnunlaulu alkaa, ei muuttoääniä enää löydä lauluäänten seasta spektrogrammeja katsomalla. Tähän vuodenaikaan hiljaista yöaikaa on alle viisi tuntia, rastaat ja punarinnat aloittavat laulunsa usein jo aamukolmelta. Myös sade, tuuli ym. hälyäänet vaikeuttavat tulkintaa.

Spektrogrammien katseluun on ainakin kolme ilmaista ohjelmaa. Useimmat suosivat Audacitya tai Raven Litea. Itse käytän kuitenkin Sonic Visualiseria koska pidän sen käyttöliittymästä ja spektrogrammien selkeydestä.

Pieni pala yömuuton spektrogrammia Sonic Visualiserissa.
Pieni pala aamukuoron spektrogrammia Sonic Visualiserissa

Käytännössä äänien tulkinta on pullonkaula joka rajoittaa yömuuton seurantaa. Kehittyvä tekniikka voi tulla tässä apuun, nykyään tutkitaan mm. teköälyn hyödyntämistä äänien poiminnassa ja automaattisessa määrityksessä.

Omat havikseni tallennan Lajitietokeskuksen havaintovihkoon avainsanalla “autorecorder”.

Parhaat palat löytyvät myös Tiirasta, ja monet muuttohavainnot myös Trektellenistä, jossa on yömuuttohaviksia ympäri Eurooppaa (ja vähän muualtakin).

Esimerkkitiedostoja

Muutamia esimerkkitiedostoja, joita ei ole paranneltu millään tavalla:

Audiomoth

Yömuuttoa Espoon keskuspuistossa, taustalla liikennemelua ym. (60 min):
https://www.biomi.org/files/audiomoth/20190423-klo02-03-Harmaakallio-5CBE4774.mp3

Aamukuoroa Espoon keskuspuistossa, taustalla liikennemelua ym. (60 min):
https://www.biomi.org/files/audiomoth/20190501-klo05-06-NotkarrinkallioW-5CC8FDA0.mp3

Lehtopöllö Xeno-Cantossa (2 min): https://www.xeno-canto.org/471318

Wildlife Acoustics SM4

Mustalintujen ym. yömuuttoa Espoon Latokaskessa, taustalla liikennemelua ym. (lähempänä kuin em. äänitteissä):
https://www.biomi.org/files/audiomoth/20190506-Latokaski-klo00-01-WildlifeAcousticsSM4-20190506_000000.mp3