Uutta ja vanhaa verkossa

Lasten luonnontiedeverkkolehti Jippo esiteltiin viime torstaina. Vaikuttaa hauskalta, mutta vielä toistaiseksi hiljaiselta. Toteutuksessa on vielä hiomista ja rakenne vaikuttaa hieman sekavalta. Kuvituksena on käytetty Creative Commons -kuvia Flickrista, josta löytyykin kuvituskuvia paljon ja helposti.

Luontoportti – NatureGate -sivusto esiteltiin tänään. Tiedotteen perusteella kyseessä on ”ainutlaatuinen innovaatio” kasvilajien tunnistamiseen, jossa on mukana ”elämyksellisesti vertaansa vailla” oleva aineisto kasvien ja joidenkin muidenkin eliöiden kuvia ja kasvupaikkatietoja.

Käytännössä kyse on sivustosta, jossa on valokuvia ja tekstikuvauksia eliöistä sekä monivalintaan perustuva kasvien määritystyökalu. Tiedotteen ja sivuston nopean tarkastelun perusteella tässä ei ole mitään sinänsä uutta ja ihmeellistä, vaan vanhoja juttuja kauniiksi paketiksi koottuna ja tehokkaasti markkinoituna. Lajisivustoja ja kuva-arkistoja kootaan monissa paikoissa Wikipediasta Encyclopedia of Lifeen ja yksityisten henkilöiden omiin sivustoihin (esim. Erkin kattava Suomen kasvikuvasto). Vastaavia tunnistustyökaluja ovat esim. CD-kääpäopas (vuodelta 1999) ja fonttien tunnistamiseen tehty Identifont-palvelu.

TKK:n kumppaneineen kehittelemä Kansallinen ontologiapalvelu ONKI julkistetaan pilottikäyttöön ensi viikolla. Täytyypä tutustua paremmin tähänkin.

2 kommenttia

1. Mauri Åhlberg

LuontoPortti-verkkopalvelun suhteen käsityksesi saattaisi nopeasti muuttua, jos ehdit kunnolla testata sen lajintunnistuspalvelua, jolla on maailmanlaajuinen patennti. Olen tutkinut satoja eri eliöryhmien lajintunnistussivustoja ja en ole löytänyt ainuttakaan yhtä nopeaa ja tehokasta, jolla kuka tahansa pystyy lajeja tunnistamaan.
Jos ehdit tapamaan, niin mielläni demonstroin sinulle Lu.ontoPortti-verkkopalvelun ainutlaatuisuuden.

Ystävällisin terveisin

Mauri Åhlberg
Biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan professori, HY
http://www.helsinki.fi/people/mauri.ahlberg

2. Mikko

Hienohan tuo sivusto on, nopea ja helppokäyttöinen myös. Varmasti yksi parhaita verkkosivustoja Suomen kasvien määrittämiseen.

Mutta mitään täysin uutta en tarkemmallakaan tutustumisella siinä näe. Samalla idealla toimivia joskin kankeampia lajintunnistuspalveluja on tehty jo aiemmin, esim. tuo mainitsemani CD-kääpäopas yhdeksän vuoden takaa. Siksi tiedotteen hehkutus ”ainutlaatuisesta innovaatiosta” ja ”elämyksellisyydessään vertaansa vailla olevasta aineistosta” tuntuu minusta kliseiseltä markkinointikieleltä. No, ehkä tässä maailmassa pitääkin kehua itseään mielummin liikaa kuin liian vähän, jotta tulisi huomioiduksi?

Sitä en tiedä millaiseen tietojärjestelmään määrityspalvelu perustuu, ja onko innovaatio ja patentoitu osa piilossa sivuston ”konepellin alla”.

Kehitettävääkin löytyy, kuten tietysti aina. Muutamien lajien määritys onnistuu helposti, muutamia ei löydy ollenkaan (kokeilin mm. kotipihlajaa ja nurmilaukkaa). Kasvupaikkakuvaukset tuntuvat välillä turhan tiukoilta ja rajaavat haettavan lajin pois tuloksista.

Tässäpä muuten hauskanniminen lintu: http://www.luontoportti.com/suomi/en/linnut/tapas-bar 🙂 Pica pica -nimisiä tapas-baareja kyllä on olemassa, mutta miten ”Tapas bar” on päätynyt harakan englanninkieliseksi nimeksi, jostain valmiista nimilistastako?

Tämän jutun kommentointi on suljettu.