Digitoituja eläimiä

Tämän blogin pitkä pasiivisuus toivottavasti päättyy kun sain julkaisukuntoon reilut 50 sivua tekstiä: graduni Tyyppinäytteiden digitointi on nyt verkossa wikinä ja Creative Commons -lisensoituna. Tiivistelmä tulee joskus myöhemmin, mutta lyhyesti sanottuna gradu pohtii ja neuvoo miten eliöiden tieteellisten nimien vertailukohteena toimivat näytteet kannattaisi digitoida ja niitä koskevat tiedot tallentaa.

Kirjoitus on tasapainoilua biologian ja tietotekniikan välillä: miten kertoa biologille tekniikan käytöstä tutkimuksessa tieteellisellä tarkkuudella ja niin että asia menee perille, mutta ilman että teksti menee tekniikkaa ymmärtävien mielestä itsestäänselvyyksien lateluksi ja itseään toistavaksi? Tästäkin on jo ollut tähänastisten lukijoiden keskuudessa erimielisyyksiä. (Mikä edes on gradun kohderymä?)

allorrhina_menetriesi_mannerheim_holotype.jpg

Tieteellinen nimi Allorrhina menetriesi (Mannerheim) tarkoittaa niitä eliöitä, jotka ovat samanlaisia tämän yksilön (holotyypin) kanssa. Näyte on kerätty Brasiliasta todennäköisesti 1800-luvun alkupuolella ja se on tallennettuna Carl Gustaf Mannerheimin hyönteiskokoelmaan Eläinmuseolla.