Biologin kukkakimppu

Tänään retkellä ollessani ryhdyin taas ihmettelemään komealupiinien (Lupinus polyphyllus) värimuotoja. Suurin osa lupiinien kukinnoista on tummanvioletteja, mutta vaihtelua on paljon yksilöiden välillä ja jonkin verran myös samassa yksilössä, riippuen kukinnon iästä (yhdessä lupiinin varressahan on monta pientä kukkaa, jotka yhdessä muodostavat kukinnon). Keräsin pieneltä alueelta mahdollisimman monta erilaista kukintoa. Kukan osien värien mukaan ne voisi luokitella vaikka näin:

  • kokonaan valkoinen
  • vaaleanpunaiset siivet, valkoinen purje
  • vaaleanpunaiset siivet, tummemman (sini)punainen purje
  • violetit siivet, vaaleanvioletti purje
  • siniset siivet, valkoinen purje
  • tummanvioletit siivet, vaaleammanvioletti purje (tavallisin väri)

Vasemmalla muoto, jolla on siniset siivet ja valkoinen purje. Oikeanpuoleinen kukinto on kävelyretken punaisimmasta yksilöstä ja ehkä vähälukuisin väri kokovalkoisen ohella.

Näin pienellä otoksella näyttäisi myös siltä, että valkoiset ja vaaleanpunaiset yksilöt ovat keskimääräistä hennompia, kun taas suurimmat yksilöt ovat noita tummanvioletteja.

Lupiini on tulokaslaji, joten kaikkialla sitä ei soisi kasvavan. Laji syrjäyttää vaatimattomampia ja karuun maahan sopeutuneita alkuperäislajeja, minkä kyllä uskoo vyötärönkorkuisessa lupiiniviidakossa kävellessä.