Mantelipilviä

Tänään pääkaupunkiseudulla leijui paljon mantelipilviä (Altocumulus lenticularis). Mantelipilvet ovat yleisiä vuoristoissa, mutta harvinaisempia Etelä-Suomen tasamaastossa. Ilta-Sanomien jutussa (Ufopilvet ihmetyttivät ympäri pääkaupunkiseutua) meteorologi pohtii pilvien muodostuneen Norjan vuoristosta tulevan ilmavirran vaikutuksesta. Mantelipilvet syntyvät kun aaltoilevassa ilmassa oleva kosteus noustessaan tiivistyy.

mantelipilvi20080605.jpg

Mantelipilviä Senaatintorilla tänään klo 17. Aurinko paistaa ohuemman reunaosan läpi, jolloin keskusta jää tummemmaksi. Renkaan muotoinen pilvi ei kuitenkaan ole, kuten IS:n uutinen voisi antaa ymmärtää.

mantelipilvi-abisko20040611.jpg

Mantelipilvi tunturin yllä Abiskossa kesäkuussa 2004.

Wikipedia kertoo lisää mantelipilvistä, suunnilleen samat asiat kuin Ihmeellinen luonto — Sää -kirja (Burroughs ym. 1997). Youtubessa on nopeutettu video mantelipilven elämästä.

Yksi kommentti

1. Keinovalopilareita - biomi.org/blogi

[…] Mantelipilvet […]

Tämän jutun kommentointi on suljettu.