Kännykän taustaväri kertomaan ilmanlaadusta – mutta minkä paikan?

Pari viikkoa sitten avasin rajapinnan, josta saa reaaliaikaista ilmanaatudataa. Yksi ajatus datan visualisoinnista oli asettaa älypuhelimen taustaväri muuttumaan ilmanlaadun mukaan, käyttäen virallista vihreä-kelta-punaista väriskaalaa.

Mutta minkä mittausaseman ilmanlaatutietoa pitäisi käyttää? Seuraava ajatus oli valita mittausasema automaattisesti sijaintitiedon perusteella, käyttäen Geolocation API:a. Tässä kuitenkin on pari ongelmaa.

Asemien tarkkoja sijaintitietoja ei ole saatavilla, ainakaan keskitetysti. Ilmanlaatuportaalissa on mukana 83 mittausasemaa, joita ylläpitävät kymmenet kunnat ja muut organisaatiot. Portaali näyttää sijainnit ainoastaan hyvin karkeilla kartoilla (ks. esim. Jyväskylä).

Jos tulossivu kuitenkin osaisi valita mittausaseman automaattisesti, osaisiko taustaväriä muuttava sovellus näyttää tällaisen sivun, ja päivittää sijainnin oikein? Toimivuus mahdollisimman monella eri laitteella on kuitenkin tärkeämpää kuin hieno automatiikka.

Suurin hankaluus automaattisessa paikan sijainnissa kuitenkin olisi se, että mittausasemien ilmanlaatutiedot ovat sovellettavissa vain suppealla alueella. Jos käyttäjä istuu metsän keskellä, mutta lähin mittausasema sattuu olemaan kaupungin keskustassa, ei aseman antamat tiedot kerro juuri mitään käyttäjän hengittämästä ilmasta. Parempi olsi valita lähin maaseutua edustava asema, joka kertoo ilmanlaadun vaihteluista suuremmalla mittakaavalla (esim. miten Suomenlahden laivojen rikkipäästöt tai naapurimaiden suuret metsäpalot vaikuttavat ilmanlaatuun tänään).

Parempi ja varmatoimisempi ratkaisu olisikin siis että käyttäjä itse valitsee seurattavan aseman oman kiinnostuksensa mukaan. Valinnan voi nyt tehdä mittausasemasivulta.