Valkoselkätikasta, arvoista ja Suomesta

Tarvitseeko valkoselkätikkoja suojella Suomessa, kun samaa lajia esiintyy myös Venäjällä?

Tarvitseeko suomalaista kulttuuria tukea, kun melkein samanlaista on Virossa?

Tarvitaanko Suomessa jääkiekkoa, kun kiekkoilijoita on myös Ruotsissa?

Onko tärkeää että Nokialla menee hyvin, onhan meillä Apple?

3 kommenttia

1. Janne

Valkoselkätikka on geneerinen, olettaen että lajin geenidiffuusio Venäjän ja Suomen välillä toimii. Eli valkoselkätikan tai globaalin biodiversiteetin kannalta ei ole suurta merkitystä tämän yhden lajin levinneisyyden reuna-alueiden tapahtumilla.

Toki valkoselkätikka rikastuttaa ympäristöämme. Mutta nättejä isoja lajeja suojellaan muutenkin liikaa esim. hyönteisiin verrattuna.

Suomalainen kulttuuri ei ole samanlaista kuin Virossa, samassa mielessä kuin valkoselkätikan genomi on samanlaista meillä ja Venäjällä.

Jääkiekkoa ei tarvitse kukaan.

Apple tekee paljon parempia laitteita kuin Nokia. Jos Nokia ei osaa tehdä kunnon puhelimia, sitä ei tosiaankaan tarvita. Tietysti Nokian alamäki vaikuttaa hieman kansantalouteemme, mutta kansantalous ei muutenkaan saisi olla yhden firman varassa – ainakaan sellaisen jota hallinnoivat ulkomaiset eläkerahastot.

2. Mikko Heikkinen

Eliöiden reuna-alueiden populaatiot ovat usein geneettisesti erilaisia suhteessa ydinpopulaatioon, ja sen takia oleellisia lajin sopeutumisessa uudenlaisiin olosuhteisiin (esim. ilmastonmuutokseen). Jos näin on myös valkoselkätikalla (en tiedä tarkemmin), vertaus eri kulttuurien ja eri osapopulaatioiden välillä toimii. Laji on sama, mutta oleellisia ja säilyttämisen arvoisia eroja löytyy molemmista.

Valkoselkätikan esiintyminen myös ilmaisee (indikoi) muiden, vaikeammin havaittavien uhanalaisten lajien esiintymistä. Samoin voisi kuvitella suomalaisten jakautumisen kertovan miten mistä löytyy suomalaista kulttuuria (ja päinvastoin?)

3. P. P.

Hei Mikko,

vaikka valkoselkätikan suojeleminen tällä puolen rajaa ei olisi globaalisti tarkastellen tärkeää, on sillä kuitenkin paikallista merkitystä. Mieluummin myös tällä puolella kuin vain tuolla puolella rajaa.

Mitä jääkiekkoon tulee, Suomi-Ruotsi -maaottelun sujuvasanaisen radioselostuksen seuraaminen on kielellisesti mitä nautittavinta :).

Tämän jutun kommentointi on suljettu.