Verkkosivuston julkaiseminen – pikku juttu?

Europeana-portaalin ei niin hyvin päättyneestä julkistuksesta lukiessani aloin miettimään että joko olen aivan liian rutinoitunut verkkosivustojen julkaisija, tai muut julkaisijat ottavat sivustonsa liian vakavasti.

Töissä keskusmuseossa on viime vuosina julkaistu useampi uusi pienehkö verkkosivusto vuodessa (uusimpana evoluutio.fi, mutta vasta epävirallisesti Googlea houkuttelemaan). Sisältöä ja tarkoitusta on mietitty, hakukoneoptimointiin on kiinnitetty huomiota, blogeihin kirjoitettu, linkkejä tehty, ja joistain on tehty tiedotteitakin, mutta ei mitään ihmeellistä. Uusi sivusto vakiinnuttaa paikkansa pikku hiljaa (tai ei ainakaan yhdessä yössä), mikä on ollut ihan tarkoituksenmukaista.

Samaan aikaan olen seurannut vierestä kun muutamat muut tahot ovat julkaisseet suunnilleen vastaavia pikkusivustoja, ja siinä yhteydessä järjestäneet lehdistö- ja demotilaisuuksia, istuneet palavereissa miettimässä parasta tiedotuspäivää, painattaneet monenlaista markkinointimateriaalia, lennättäneet ihmisiä Suomen laidalta toiselle ja kirjoittaneet mahtailevia tiedotteita. Ja pettyneet kun ainoa tiedotustilaisuuteen tullut (paikallislehden) toimittaja myöhästyi tunnin.

Kuinka iso juttu uuden sivuston julkaiseminen nykyään on, noin keskimäärin? Luulempa että uusia sivustoja julkaistaan sitä vauhtia että massamediaa eivät useimmat niistä kiinnosta, olivatpa ne julkaisijan mielestä kuinka ainutlaatuisia ja hienoja tahansa. Pitäisi olla jotain oikeasti vetävää (vaikka vain jokin epäoleellinen yksityiskohta, kuten tikutaku), tai sitten tyytyä hiljaisempaan starttiin ja kävijöiden saapumiseen omia reittejään.