Talvista luontoa

Vuoden kylmin kuukausi alkaa huomenna, mutta sää muistuttaa lähinnä kevättä. Tämä näkyy myös kasveissa: Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat kevätesikko ja näsiä. Savelassa pähkinäpensas kasvatti hedekukkiaan jo muutama viikko sitten. Hatikassa on ollut tammikuulta havaintoja myös kukkivista keto-orvokeista. Nämä kasvit kukkivat tavallisesti keväällä heti kun lämpötila nousee tarpeeksi korkealle. Nyt lämpötila ei antanutkaan todenmukaista kuvaa vuodenaikojen kulusta.

Kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Marko Pesun mukaan ”lauha talvi harhauttaa erityisesti kasveja, jotka ovat peräisin mantereiden sisäosista. Mantereinen ilmasto tarkoittaa selkeitä vuodenaikoja: talvella on pakkasta ja lämpö kertoo keväästä ja kasvukauden alkamisesta.”

Linnutkin reagoivat säähän: tali- ja sinitiaisten laulua kuulee jo säännöllisesti.

Lisäys 16.2.: Pähkinäpensaan hedekukintoja Vantaanjoen varressa tänään.