Etusivuohjeita

Verkkosivuston etusivulla pitäisi olla:

Yhden lauseen tagline tai sivuston kuvaus. Ei välttämätön, jos sivuston tai organisaation nimi kertää mistä on kyse. Jos etusivulla on organisaation tai sen toiminnan kuvaus, sen kannattaa olla hyvin lyhyt.

Title, joka tuo hakukonenäkyvyyttä ja toimii hyvin kirjanmerkeissä. Pääasia ensimmäiseksi, hömpötykset (tervetulotoivotukset yms.) kokonaan pois. Mitä hakusanoja sivustoa etsivät todennäköisesti käyttävät ja missä taivutusmuodossa?

Red Bull tulee suomenkielisessä Googlessa toisena hakusanalla ”welcome”, mutta ei mahdu kymmenen kärkeen sanalla ”energiajuoma”. Kuvaustekstissäkin puhutaan vain polkypyöräilystä. (Tämä toimii vain jos firma on jo laajasti tunnettu.)

Selkeät aloituskohdat käyttäjien todennäköisimmin tarvitsemiin asioihin (1-4 kpl) ja muuta käyttäjien kannalta arvokasta sisältöä. Kerro myös miten eroat kilpailijoistasi ja miksi olet parempi kuin he.

Hakulomake: parin sana levyinen input-kenttä ja selkeä hakupainike.

Konkreettista sisältöä esillä, ei vain kuvailua mitä sisältöä jostain muualta löytyy.

Linkit aloitettuna avainsanalla tai tärkeimmällä asialla, jotta niiden silmäily olisi helpompaa. Älä toista linkeissä tarpeettomia sanoja (esim. organisaation nimeä).

Wikipedian GeoHack-työkalun linkkilistasta on vaikea löytää haluamaansa, koska kaikki linkit alkavat samoilla sanoilla.

Pääsy arkistoon, jossa etusivulla aikaisemmin olleet artikkelit yms. ovat listattuna. Näin kävijät löytävät uudelleen sisällön, jonka muistavat olleen aiemmin etusivulla.

Kuvia, jotka merkitsevät jotain. Asiaan liittymättömät koristekuvat voivat olla enemmän häiriöksi kuin hyödyksi.

Vain sopivasti grafiikkaa. Älä ylistailaa tärkeää sisältöä. Käyttäjät helposti jättävät huomiotta graafiset elementit, jos ne ovat mainosmaisia. Kiinnitä käyttäjän huomio sisällöllä tai noudattamalla yleisesti käytettyä tyyliä (esim. navigointivalikot, välilehdet), älä räikeydellä.

Tarkemmin mm. Jakob Nielsenin artikkeleissa Top Ten Guidelines for Homepage Usability ja The Ten Most Violated Homepage Design Guidelines.

Yksi kommentti

1. Taviokuurna

Hei,
sinulle on myönnetty kunniamerkki You make my day. Käy hakemassa se blogiisi sivultani. Iloista blogivuotta!

Tämän jutun kommentointi on suljettu.