Kalevantulia

Viime yönä pääkaupunkiseudulla oli mahtava ukonilma. Ukkosen saapumisen huomasi aluksi taivaan välkkymisenä kun kaukaiset mutta äänettömät kalevantulet välkkyivät pilvien sisässä. Vähän puolen yön jälkeen ukkonen ohitti Helsingin ja sai kadut paikoin tulvimaan.

Kalevantulet ja elosalamat ovat salamoita, jotka ovat niin kaukana että (äänen taipumisen vuoksi) niiden aiheuttamaa jyrinää ei kuule. Kalevantulilla tarkoitetaan pilvien sisällä näkyvää välkettä, elosalamalla näkyvää viivasalamaa.

Kalevantulia Helsingissä 15.8.2007 klo 00.22

Salamoita voi seurata salamapaikantimilla, joiden tuottamia karttakuvia Suomen alueelta löytyy verkosta useampia (esim. Finnish Lightning Centerin). Viime yön ukkosista on kuva ja juttu myös Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Kuvauksia ukkosista (ja muistakin sääilmiöistä) voi lukea myös Ursan myrksybongausjaoston havaintosivuilta.

Kuvia kalevantulista ja elosalamista muualla:

2 kommenttia

1. Taviokuurna

Hieno kuva! Kirjoitin samasta aiheesta ja linkitin tänne 🙂

2. christa

hieno kuva! aika selva en oo ennen nahny tollasta mutta kylla se on hieno:D:D

Tämän jutun kommentointi on suljettu.