Hatikka haastaa havaintovihon

Hatikka-havaintopäiväkirja on ollut toiminnassa vuoden ajan. Hatikkahan on Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämä verkkopalvelu, johon luontoharrastajat voivat luoda itselleen havaintopäiväkirjan omia luontohavaintojaan varten.

Vuoden aikana Hatikkaan rekisteröityi lähes 3000 käyttäjää, jotka ovat tallentaneet lähemmäs 350 000 havaintoa linnuista, kasveista, perhosista ja monista muista eliöistä. Havainnot ovat paitsi havainnon tekijöiden itsensä, myös muiden käyttäjien ja Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijoiden nähtävillä. Näin luontoretkillä tehdyt havainnot tulevat tutkijoiden käyttöön tietämystä lisäämään ja luonnonsuojelunkin tueksi.

Itselläni Hatikka on pitkälti korvannut paperisen havaintovihon. Pidän pikkuvihkoa aina retkillä mukana, mutta retken päätteeksi tallennan havainnot Hatikkaan. Aiemmin kirjoitin havainnot puhtaaksi toiseen paperivihkoon, mutta Hatikan käyttö tuntuu paljon sujuvammalta. Havaintoja voi esim. tallentaa missä järjestyksessä haluaa. (Enää ei tarvitse miettiä kuinka paljon tilaa pitäisi jättää edellisen päivän havainnoille, jos ne ovat jääneet merkitsemättä muistiin.)

Sähköisessä muodossa olevia havaintoja pääsee myös hakemaan ja käsittelemään paljon monipuolisemmin kuin jos ne olisivat paperivihossa. Omasta lajiluettelosta näen nopeasti kaikki havaitsemani lajit, ja tarkempia hakuja voi luoda lisää aina tarvittaessa. Loin juuri itselleni hakusivun, josta näen yhdellä silmäyksellä kaikki tänä vuonna havaitsemani linnut (näköjään 36 lajia).

Hatikkaan voi muuten myös tallentaa jälki- ja jätöshavaintoja, kunhan kirjoittaa havainnon yhteyteen millaisesta havainnosta on kyse. Esim. fasaani, 1 jäljet.

Hatikkaa laajennetaan ja viritetään jatkossakin, tarkoitus on mm. lisätä parempi karttapalvelu ja tehdä sivustosta helppokäyttöisempi. Suunnitelmissa on lisäksi elottoman luonnon ilmiöiden kuten säätilojen tai geologisten tietojen tallennusmahdollisuus.

PS. Mitä Suomen luonnossa tapahtuu juuri nyt? Katso Hatikasta havainnot Suomesta viimeisen viikon ajalta. Pähkinäpensaat näyttävät kukkivan ainakin Helsingissä ja Turussa.

(Sama juttu on julkaistu myös Luonnontieteellisen keskusmuseon blogissa)

2 kommenttia

1. Ilkka Heinonen

Sarvipöllöhavainto Riihimäellä, josta sain kuvia.
Antoi kuvat itseään n. 5 metrin etäisyydeltä.

2. Ilkka Heinonen

Sarvipöllöhavainto Riihimäellä. Antoi kuvata itseään . 5m päästä.

Tämän jutun kommentointi on suljettu.