Elämän tietosanakirja (tai -verkko)

Ekologi Edward O. Wilson esitteli joitain vuosia sitten idean elämän tietosanakirjasta, ”Encyclopedia of lifestä”. Sen perusidea on että jokaisesta maapallon eliölajista tehdään verkkoon sivu, jolla kerrotaan perustietoja lajista. Näitä tietoja olisivat mm. nimet (tieteellinen ja kansankielisiä) synonyymeineen, valokuvat (tyyppinäytteen kuvat tärkeimpinä) määritysperusteet, taksonomia, sekä tiedot DNA:sta, levinneisyydestä, ekologiasta, taksonomiasta, muuntelusta ja vaikka evoluutiohistoriasta.

Tällaisia lajisivuja voi käytää hyväksi hyvin monenlaisissa yhteyksissä. Kuvittele Wikipediaa: kun jostain lajista kerrotaan jonkin artikkelin yhteydessä, lajinimestä johtaa linkki juuri tätä lajia kuvaavalle sivulle. Jos lukija ei tiedä mistä tai millaisesta lajista on kyse, hän voi käydä lukemassa tarvittavat tiedot helposti. Kun tiedot esitetään sopivalla tavalla, voi lajisivuja käyttää niin tieteellissä kuin yleistajuisissakin yhteyksissä.

Harmittavan usein tämäntyyppiset viralliset projektit kaatuvat (usein rahoituksen puutteeseen). Tyyppinäytteiden valokuvauksen tärkeyden (E-Type Initiativessa) esiin nostanut ja Wilsonin ideaa edistämään pyrkinyt All Species foundation on tästä esimerkki: sen sivustoa ei ole päivitetty pariin vuoteen ja työkalusivustonkin rekisteröintiaika on mennyt umpeen.

Virallisen projektin sijasta lajisivuja ollaan toteuttamassa muualla, perinteisestä poikkeavin keinoin. Wikipedia ja Wikispecies ovat luomassa lajisivustoja vauhdilla. Eläimistä puhuttaessa Animal Diversity Web on ollut edelläkävijä, mutta saako Wikipedia sen kiinni koossa ja laadussa?

Toisaalta kaiken tiedon ei tarvitse olla yhdessä paikassa. Roderic Pagen iSpecies-hakukone käyttää erilaista taktiikkaa: tiedot haetaan lajinimen avulla erilaisista tietokannoista: valokuvia Yahoon kuvahakupalvelusta, artikkeleita Google Scholarista, samalla linkittäen mm. GBIF:n lajihavaintoportaaliin ja NCBI:n proteiini- ja geenipankkiin.

Jotain samantyyppistä on suunnitteilla myös Hatikan yhteyteen. Myös Tiira-lintuhavaintojärjestelmässä on samantyyppinen ominaisuus: jokaisesta lintulajista on sivu, jolle on koottuna tilastotietoja ko. lajista Tiiran havaintojen perusteella.