Eläinten sukupuu

Taksonomia on tieteenala, joka järjestelee maapallon miljoonia eliölajeja hierarkkisiin ryhmiin niiden sukulaisuussuhteiden (kehityshistorian, evoluution) mukaan. Yleisimmin käytettyjä luokittelutasoja on seitsemän (kunta, pääjakso, luokka, lahko, heimo, suku ja laji), mutta niiden väliin mahtuu monta alajaksoa ja yläheimoa, joilla luokittelua voidaan tarkentaa. Kaikkien ryhmien sukulaisuussuhteita ei tunneta edes suunnilleen, mikä vaikeuttaa eliöiden sukupuun hahmottamista. Kattavan yleiskuvan saaminen eliöiden sukupuusta tai edes yksittäisen lajin sijainnista siinä on ollut hankalaa.

Marylandin yliopiston tekemä TaxonTree-ohjelma tulee tässä apuun: sen avulla eläinten taksonomista sukupuuta voi selailla ja tutkia helposti (kunhan osaa englanninkieliset tai tieteelliset nimet). Kun tähän yhdistetään vielä Animal Diversity Webin tietosisältö, ei eläinten monimuotoisuuteen tutustuminen ole koskaan ollut yhtä vaivatonta.

Vaivattomuuden hintana on kuitenkin jonkinasteinen yksinkertaistaminen: vain yksi näkemys ryhmien luokittelusta esitellään. Ryhmien sukulaisuussuhteiden yksityiskohdista tai nimistä kun ei aina olla yksimielisiä ja ne molemmat voivat muuttua kun uutta tietoa kertyy. TaxonTreessä on myös mukana vain eläimiä; muut ryhmät on jätetty pois (toistaiseksi?).

TaxonTree-sukupuu Amiraaliperhosesta. Nopeimmin alkuun pääsee etsimällä haluttu ryhmä Animal Diversity Webistä ja klikkaamalla ”Find in TaxonTree”-linkkiä.