Ilmoita ja käytä luontohavaintoja avoimesti

Luomus avasi eilen uuden verkkolomakkeen, jolla suuri yleisö voi kertoa luontohavainnoistaan. Kaikille avoimia havaintolomakkeita on ollut aiemminkin Hatikassa, mutta mikään niistä ei ole suunniteltu satunnaiskäyttäjille. Uusi lomake yrittää olla mahdollisimman helppokäyttöinen, mutta kerätä silti kaiken tarpeellisen datan.

Uutta tässä lomakkeessa on myös avoimuus: kaikki havainnot tulevat saman tien verkkoon kaikkien nähtäville sekä taulukkona että koneluettavana JSON-muodossa. Havaintoja voi käyttää Creative Commons Nimeä -lisenssillä. Yhteystietoja ei julkaista, eikä tarkkoja paikka ja aikatietoja mikäli havainnoija ei niin halua, mutta nekin pidetään tallessa mahdollista tarvetta varten.

Suomen vieraslajistrategia valmistui keväällä, ja ehkä sen ansiosta erilaisia vieraslajihavaintojen keruuhankkeita on alkanut pulpahdella esiin ympäri Suomea. Hyvä että havaintoja kerätään, mutta satunnaisen havainnoijan näkökulmasta tulos on kovin sekava. Esim. SLL:n sivuilla on listattu toistakymmentä paikkaa, johon havaintoja voi ilmoittaa.

Tausta-ajatuksena uudessa lomakkeessa onkin että erilaisten havaintojenkeruuhankkeiden ei tarvitsisi aina luoda omia havaintolomakkeitaan (tai käyttää sähköpostia), vaan ne voisivat ohjata ihmiset yhteen paikkaan, ja käydä myöhemmin poimimassa kertyneen datan käyttöönsä. Toimiiko tämä ajatus, vai tuleeko lomakkeita jatkossakin olemaan kymmeniä erilaisia? Suurimpana kompastuskivenä saattaa olla havaintojen kerääjien erilaiset vaatimukset; jos kaikki eri hankkeissa kerättävät tiedot koottaisiin yhdelle lomakkeelle, tulos olisi helposti liian monimutkainen ja karkottaisi merkittävän osan käyttäjistä. Pelkästään em. vieraslajilomakkeilla on kymmeniä erilaisia tietokenttiä torjuntatoimista yksityiskohtaisiin yhteystietoihin.

Tämä on havaintolomakkeen ensimmäinen versio, ja muutamia parannuksia (+ siistimpi ulkoasu) on jo mielessä. Miten havaintojen keräämistä tällä tai yleisesti kannattaisi sinun mielestäsi edistää?

Yksi kommentti

1. Terhi Ryttäri

Hieno homma, toivottavasti tieto tästä leviää. Testihavaintoa tallentaessani tuli mieleen, että olisi mainiota, jos kartalle laitetusta pisteestä paikkatieto-ohjelma osaisi itse hakea oikean kunnan. Rajoilla liikuttaessa ei kunnasta aina ole varmuutta – saati näin kuntaliitosten aikaan.

Tämän jutun kommentointi on suljettu.