Cityhuuhkajan tavallinen päivä

Huuhkaja on taas viime päivinä viihtynyt Narinkkatorin liepeillä Helsingin keskustassa. Helsingin kantakaupungin alueella on jo vuosia elellyt useita huuhkajia, parhaimmillaan reviirejä lienee ollut 3-4 koiraalla tai pariskunnalla. Ravintoa on hyvin saatavilla: rottia, kaniineja ja puluja.

Kevättalvi on helpoin aika nähdä ja kuulla huuhkajia. Kampin lintu on torkkunut päivisin hyvin näkyvillä etenkin Kampin kauppakeskuksen räystäillä, hotelli Scandicin valomainostornissa ja Sokoksen katolla. Eilen huuhkaja intoutui huutamaankin: matala ”huu” kuului selvästi kaupungin hälinän yli, kun sitä osasi kuunnella.

Tämä onkin mielenkintoinen juttu huuhkajissa: useimmat helsinkiläiset ovat kuulleet cityhuuhkajista ja Bubista, mutta harva lienee niitä nähnyt tai kuullut. Narinkkatorin läpi kulkee kuitenkin jatkuva virta ihmisiä, valtaosa tietämättä että huuhkaja istuu kymmenen metriä korkeammalla hyvin näkyvissä ja kuultavissa, mikäli vain pysähtyisi ja katsoisi oikeaan suuntaan.

Tänään otin kaukoputken mukaan ja pystytin sen Narinkkatorin laidalle kesken iltapäiväruuhkan. Huuhkaja istui tuttuun tapaan kauppakeskuksen räystäällä. Muutaman minuutin kuluttua ensimmäinen ohikulkija – ulkomaalainen turisti – tuli kyselemään mitä katselen. Pian ympärille alkoi kerääntyä varovaisempia paikallisiakin. Kaikki olivat tohkeissaan, kameroita kaivettiin taskuista, kavereille soiteltiin ja joku liikuttui kyyneliin asti. Tavallinen päivä kaupungilla, ainakin huuhkajalle.

Kampin huuhkaja kaukoputken läpi kamerakännykällä kuvattuna.

Kun joku katselee (kaukoputkella) ylöspäin, leviää kiinnostus ympäröiviinkin. Puolen tunnin aikana parikymmentä ihmistä tuli kyselemään mitä katselemme. Osa uskalsi kysyä voiko kaukoputkellakin katsoa, muutamat yrittivät ottaa huuhkajasta kuviakin putken läpi. Parhaimmillaan tuntui että joka toinen ohikulkija katseli tai osoitteli huuhkajan suuntaan.

Suurin spektaakkeli syntyi kun kauppakeskuksen parvekkeelle ilmaantui pari ikkunanpesijää. He eivät huomanneet huuhkajaa, mutta huuhkaja kyllä heidät. Aluksi se tarkkaili pesijöitä tiiviisti, mutta tuntui sitten menettävän mielenkiintonsa. Vasta kun pesijät olivat suoraan huuhkajan alla – ehkä 3-4 metrin päässä, se havahtui kunnolla, otti siivet alleen ja liiteli hieman kauemmaksi. Yleisön kohahti kuin urheilukisoissa, joissa kotijoukkue melkein teki maalin.

Kannattaa katsella kaupungilla välillä muutakin kuin varpaitaan tai kännykkäänsä. Huuhkaja lienee paikalla huomennakin.

PS. Pari Ilta-Sanomien toimittajaakin osui paikalle, kuvasi huuhkajaa putken läpi ja sanoi tekevänsä jutun verkkolehteen. Saa nähdä miten tulkitsivat sanomiseni. (Lisäys: juttu julkaistiin illalla.)

Huuhkajan ihmettelyä aiemmin päivällä.

Espanjalainen huuhkaja.
Kuva danielguip: Hibou grand duc (Bubo bubo). Creative Commons BY-NC-SA 2.0.

4 kommenttia

1. Kaima

Mahtavaa!

2. P. P.

Hieno juttu! Luonto pitäisi saada lähemmäksi ihmisiä, tai siis ihmiset luontoa. Jo lähiluonnossa on vaikka mitä mielenkiintoista, ks. http://luontokerho.blogspot.com/2010/07/luontokerho-rengastajan-matkassa.html .

3. P. P.

Jatko-osa huuhkajista 🙂 http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011031413361050_uu.shtml .

4. A. Otus

Kiva juttu, ja hauska lapsus

”Pubin kaltainen eläin”. Olisi kiva tavata sellainen #D

Tämän jutun kommentointi on suljettu.