Zoterolla verkkoviitteet talteen

Tavallisten suosikkien hallinta selaimessa tuntuu usein hanakalalta, mutta vielä työläämpää on hallita tieteellisiä lähdeviitteitä. Niistä kun pitäisi tallentaa otsikon ja osoitteen lisäksi myös tekijän nimi ja lukupäivämäärä, mielellään myös koko sisältö siltä varalta että alkuperäinen katoaa verkosta. Avuksi tässä tulee Zotero, Firefoxin lisäpalikka, jolla voi tallettaa viitteitä yhdellä ja kokonaisia sivuja muutamalla klikkauksella.

Zotero osaa poimia viitetiedot monista julkaisualustoista ja suosituilta sivustoilta. Kun Zotero tunnistaa sivun, osoiteriville ilmestyy ikoni (kuva 1) jota klikkaamalla viitetiedot saa heti talteen (kuva 2). Koko sivun tallentaminen vaatii käyttöliittymän avaamisen ja tallennusnappulan klikkaamisen (jostain syystä tällöin viitetiedot eivät tallennu, ainakaan samantien).

osoiteriville ilmestyy ikoni

viitetiedot haetaan sivulta automaattisesti

Oman bloginsakin zoterointia voi edistää: ainakin WordPressiin saa pluginin, joka tallentaa postauksen tiedot COinS-tagina sivulle. Zotero osaa sitten poimia viitetiedot siitä.

Firefoxiin saa myös OpenURL-lisäpalikan, joka tekee sivulla olevan COinS-tagin perusteella linkin alkuperäiseen lähteeseen. Jos sivu on se alkuperäinen lähde, ei tästä ole hyötyä, mutta tageilla voi kertoa myös mitä artikkeleita jutussa käsittelee. Näin kirjoittajan ei itse tarvitse linkittää artikkeliin tai pitää kirjaa sen muuttuneesta sijainnista. Tämä helpottaa viittaamista varsinkin jos artikkelista on tarjolla useita verkkoversioista, joilla on erilainen näkyvyys (esim. osa maksullisia ja osa ilmaisia). Tai näin sen ainakin pitäisi toimia; lisäpalikan nykyinen versio ei näytä (vielä?) toimivan uusimmassa Firefoxissa.