Elämän tietosanakirja

Encylopedia of Life julkaistiin tällä viikolla. Projektin tarkoituksena on koota tietosanakirja, jossa on oma sivu kaikille maailman eliölajeille. Tavoite on että kaikki n. 1,8 miljoonaa tähän mennessä tunnettua lajia ovat mukana kymmenen vuoden kuluttua. Näin aluksi julkaistiin laajemmat sivut paristakymmenestä ja suppeammat n. 30.000 lajista.

Onnistuuko kilpailu Wikipedian kanssa? Tämä tuli mieleen kun ensimmäisen kerran kuulin projektista. Aivan suora Wikipedian lajisivujen kilpailija EoL ei kuitenkaan ole: sisältöä ei ole tarkoitus tuottaa taas uudestaan, vaan tärkeässä osassa on tiedonmurusten kokoaminen muista lähteistä. Mukana on tietoa Wikipediasta, Fishbasesta ym. olemassaolevista palveluista. Lisäksi taustalla on vanhan kirjallisuuden skannausprojekti: monien lajien sivuilta on linkkejä skannattujen kirjojen sivuille. Esimerkistä käy muuttohaukan sivu.

Projekti on amerikkalainen, mikä näkyy ainakin aluksi mm. nimistössä (esim. lapintiainen on esillä amerikkalaisella nimellä American Chickadee). Myöhemmin kansainvälisyyttä lienee tarkoitus lisätä. Eurooppalaisillakin on ollut suunnitelmia vastaavasta projektista, mutta asia ei ole edennyt pidemmälle.

Kokonaiskuvan hahmottaminen palvelusta näin nopeasti on hankalaa: mukana on paljon sisältöpaloja, toimintoja, kuvia, linkkejä ym. materiaalia. Mielenkiintoinen on ”liukukykin”, jolla tekstin syvällisyyden voi valita noviisitasosta ammattilaistasoon. Käytännön toimivuuteen täytynee palata myöhemmin.

Iloinen asia on tekstien lisensointi Creative Commons -lisensseillä (ja Wikipediasta lainatut GNU Free Documentation -lisenssillä).

(täydennetty 1.3.2008)

Yksi kommentti

1. Uutta ja vanhaa verkossa - biomi.org/blogi

[…] koottuna ja tehokkaasti markkinoituna. Lajisivustoja ja kuva-arkistoja kootaan monissa paikoissa Wikipediasta Encyclopedia of Lifeen ja yksityisten henkilöiden omiin sivustoihin (esim. Erkin kattava Suomen kasvikuvasto). Vastaavia […]

Tämän jutun kommentointi on suljettu.