Mikroformaatti lajinimille

Mikroformaatteihin tutustuessani löysin biologien kannalta mielenkiintoisen luonnoksen. Species-mikroformaattia (nimi muuttumassa) suunnitellaan eliöiden (taksonien) nimien merkkaamiseen.

Mikroformaatti mahdollistaisi nimien helpon poimimisen html-sivusta ja sen käsittelemisen koneelisesti. Yksi aiemminkin pohtimani sovelluskohde olisi lintujen nimien automaattinen suomennos: automaattiskripti (esim. Firefox extension tai Greasemonkey-skripti) voisi poimia verkkosivujen tekstistä lintujen tieteelliset ja englanninkieliset nimet, tehdä niillä haun suomenkieliseen nimilistaan ja lisätä perään lajinimen suomeksi.

Mikroformaattia suunnitellaan paitsi lajeille, myös melkein kaikille mahdollisille taksoneille, niiden yhdistelmille (hybridit ja lajiryhmät) sekä muuhun nimiin liittyvään tietoon (esim. auktorit ja kuvausvuosi). Tämä tuo mukanaan myös perinteiset eliölajien nimiin liittyvät ongelmat. Esim. eläimillä ja kasveilla on toisistaan poikkeavat nimistösäännöt, eri taksoneilla voi olla sama nimi (Oenanthe on sekä lintu- että kasvisuku).

Helpotusta nimien tunnistamiseen voisi tuoda TDWG:n GUID-ehdotus (Global Unique Identifier), joka määrittelisi jokaiselle taksonille oman, yksilöllisen ja muuttumattoman tunnisteen. Tästä lisää myöhemmin.

(Species -mikroformaattiluonnoksen esittely ja keskustelua)